Vår kloka kostrådgivare, och även PT, Ulrika Andersson skrev detta klockrena inlägg i vår Facebookgrupp och jag tog mig friheten att kopiera det då jag tycker alla borde läsa detta.


Varför blir man ofta sjuk när man har semester/ledig? Eller börjar träna?Det är en fråga som jag ofta får och ska försöka kortfattat förklara nedan.

Virus o bakterier ligger ju bakom men du är mer mottaglig när du stressar…och stress är inte bara den stressen vi har under ex en arbetsdag, det är även en stress för kroppen att inte äta tillräckligt och att träna. När du blir ledig stressar du av och med ett stressat immunförsvar sedan innan blir du mer mottaglig för virus.

Att inte få i sig den mängd mat/energi kroppen behöver stressar med.
Det är även en stress för kroppen att inte få i sig tillräckligt med kolhydrater- för då måste den ’tillverka’ dem själv, vilket är en ansträngande process för kroppen.
Kan ju i och för sig låta bra, vilket det också kan vara i vissa fall om vi inte har tillgång till dem just för tillfället.
Lägg sedan till att i kolhydrater har du mängder av vitaminer, och om du äter för lite, för lite kolhydrater och samtidigt tränar ja då har du ansträngt ditt immunförsvar väldigt mycket…
Och vips blir du sjuk.

Äter vi bra, tillräckligt och varierat tål vi fler ‘angrepp’ av virus som immunförsvaret klarar av. Tränar vi men äter tillräckligt och vilar kroppen ja då har du bättre motstånd.

ett kostschema från CRfitness är väl uträknat på energi, vitaminer och kolhydrater så du får en bra grund för hösten!