Receptbanken / Frukost

Mandel- och chiagröt

1 portion

1 dl mandelmjölk
0,5-1 msk chiafrön
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl hallon
1 krm vaniljpulver

Häll mjölken och mjölet i en kastrull och sjud på mellanvärme under omrörning.

Tillsätt chiafrön efter några minuter och rör om tills konsistensen är lagom.

Tillsätt sedan vaniljpulver och servera med hallon eller andra bär/frukt.

Näringsvärde:

280 kcal – 7 g kolhydrater, 20 g fett, 10 g protein

Bakad gröt med mandel och bär

2 portioner

1,5 dl proteinhavregryn (eller vanligt)
2,5 dl mandelmjölk
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk hallonpulver (kan uteslutas)
1 msk honung
2 dl hallon

Blanda ihop alla alla ingredienser och häll i en smord form. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter. Toppa gröten med färska bär, mandel och servera med mjölk.

Näringsvärde per portion:

280 kcal – 30 g kolhydrater, 10 g fett, 15 g protein

Bananpannkaka (2 portioner)

2 mogna bananer
4 ägg
1,5 dl havremjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Smör att steka i
Lönnsirap
1 dl färska eller frysta bär

Blanda ihop alla ingredienser och stek på medelvärme. Toppa sedan med sirapen och bären.

Ulrikas smoothie 1 portion

1 banan
1 dl bär/frukt, tex blåbär, hallon, kiwi, jordgubbar
2 dl laktosfri yoghurt/mandeldryck/havredryck
1 msk pressad citron 
Ca 1 cm riven ingefära
Kanel efter smak

Vaniljkvarg med topping (1 portion)

2 dl vaniljkvarg 
1/2 dl blåbär 
3 msk granola
1 msk kokos
1 msk gojibär

Lyxig frukostmacka med hallon och kokos (1 portion)

3 äggvitor
1 krm vaniljpulver 
2 msk kokos 
2 msk stevia (pulverform)

0,5 dl hallon

Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sedan vaniljpulvret och kokos. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Mackan ska bli gyllenbrun. 
Låt svalna något och toppa med hallon. (Det är jättegott att breda på lite kvarg också)

Naturell yoghurt med granola, Cashewnötter och hallon (1 portion)

1 dl yoghurt 
0,5 dl granola 
0,5 dl nötter
1 dl hallon

 

Toppa yoghurten med granola, nötter och hallon.

Avnjut med en kopp kaffe eller te.

Fiberhavregrynsgröt (1 portion )

1 dl fiberhavregryn
1 dl valfria bär
1 msk linfrön
1 ägg
1 banan
1 skvätt agavesirap valfritt
valfri mängd vätska

Gröt kan du göra enkelt genom att blanda fiberhavregryn och linfrön med vatten och köra det i mikrovågsugn tills du får rätt konsistens. Bananen mosar du i efter tillagning. Ägget kan du kläcka och ha i eller t ex koka och äta på sidan om. Toppa gröten med bär, banan och eventuellt lite agavesirap.

Avnjut med en kopp kaffe eller te.

Rågflingsgröt (1 portion)

1 dl rågflingor 
2 dl vatten
1 krm salt
0,5 dl hallon
0,5 dl nötter
0,5 dl mjölk
 
Blanda rågflingor salt och vatten och mikra i några minuter till rätt konsistens. Toppa med hallon, nötter och mjölk.

Couscousgröt (2 portioner)

1 dl couscous
2 dl mjölk 
1 krm vaniljpulver
 
Koka alla ingredienser tillsammans på låg värme under omrörning. Couscousen ska svälla och bli mjuk, då är gröten klar, (för mig tog det ungefär 5 minuter). Ibland kan man få tillsätta en skvätt vätska om man inte är nöjd med konsistensen. Häll då i ca 1/2 dl mjölk till och fortsätt att röra om tills gröten känns bra och är “mjuk”. Servera med bär

Proteingröt (1 portion)

1 dl havregryn 
2 dl vatten 
1 skopa proteinpulver
 
Mikra grynen och vattnet tills det blir gröt (full effekt i ca 2 minuter) tillsätt sedan proteinpulvret och toppa med tex blåbär.

Grekisk yoghurt med nötter och proteinbar (1 portion)

1,5 dl grekisk yoghurt 
2 msk cashewnötter 
1 msk kokos (valfritt)
1/2 proteinbar 
Lite honung (att toppa med)
 
Vispa yoghurten så den blir len och toppa med alla ovan.

Äpple i ugn (1 portion)

1 äpple
1 dl havregryn
kokosfett
kanel

Skiva äpplet och lägg på en plåt. Strö över havregryn. Klicka på lite kokosfett och strö över lite kanel. Grädda i ugnen på 175°C i ca: 20 min. Servera med en halv burk vaniljkvarg utan tillsatt socker.

Bananpannkaka ( 1 portion)

1 banan
1 ägg
1dl havregryn

Mosa och blanda samtliga ingredienser. Stek pannkakorna i stekpanna med lite kokosfett.

Servera med kvarg och bär. Ha i lite kanel om du vill, det är gott.

Äggmacka (1 portion)

2 st skivor knäckebröd
2 st ägg
1 valfri frukt

Koka äggen och skiva dom sedan på knäckebrödet. Smaksätt gärna med lite örtsalt eller liknande.

Serveras med en valfri frukt, t ex päron eller äpple.

Baked oatmeal (1 portion)

1dl havregryn
1dl bär
1krm bakpulver
1msk linfrön
1st banan
1st ägg
kanel
honung

Blanda havergryn, bakpulver, linfrön och lite kanel. Kläck i ägget, mosa i bananen och blanda därefter. Vänd ner bär i smeten och häll över i en ugnssäker form. Klicka lite honung på toppen och ställ sedan in i ugnen på 250°C i ca: 12 minuter.

Servera med lite bär uppe på.

Granola, en plåt

5-6 dl Havregryn
valfri mängd Rivna mandelflarn

1 dl hel bovete
2 dl Cashewnötter
2 dl Hasselnötter
1 dl Kokosfett
Kanel efter smak och tycke 
Agavesirap eller flytande honung

Hacka cashewnötter och hasselnötter. Blanda i en ugnsform tillsammans med havregryn och mandelflarn. Klicka i kokosfett och strö lite kanel ovanpå allt. Rör runt ordentligt så fettet blandar sig med allt. Ringla lite agavesirap eller honung över och ställ in i ugnen på 180-200°C i ca 15 min. Håll koll så att granolan får en gyllenbrun färg men inte bränns.

Keso med banan och nötter (1 portion)

1 banan
150g keso
30g nötter eller fröna
1 tsk kanel