Receptbanken / FODMAP anpassat

Hirs- & quinoabowl med lax och grönsaker

En portion quinoa och hirs (ungefär 50/50)
Ca 1 dl vitkål (hackad)
1 morot
1 laxfilé
1 näve hackad spenat
Olivolja till stekning
Salt, peppar, curry, chilipeppar
Lite krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek eller liknande


Koka quinoan och hirsen i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka morötter och vitkål i små bitar och stek i olivolja. Krydda.

Lägg i spenaten i de kokande grynen när det återstår ca 5 minuter. Rör i någon form av tomatsås. Du kan t.ex. blanda tomatpuré, vatten och sambal oelek och smaka av med kryddor.

Tärna laxen till sist laxen, rör ner den tillsammans med rotfrukterna. 

Het laxsoppa (4-5 portioner)

8 dl vatten 
2 dl créme fraich
2 laxfiléer 
3 dl ärtor
3 morötter 
1 stor gul lök
1 msk fiskfond
Salt, dill, peppar, chilipulver, paprikapulver 

Häll ner vattnet i en kastrull och låt koka upp. 

Hacka morötterna och löken, lägg ner i kastrullen tillsammans med ärtorna och låt koka i ca 10-15 minuter.

Tillsätt sedan fonden och kryddorna. Tärna laxen och låt den koka med det andra på svag värme i några minuter, tillsätt sedan creme fraichen, låt den koka ihop med soppan (några min på svag värme) och ta sedan bort kastrullen från plattan. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Krämig kycklingfärsgryta med ris (3-4 portioner)

4 dl Jasminris
Olja till stekning
250 g kycklingfärs
1 liten paprika
3 st soltorkade tomater
2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde och/eller crème fraîche
1-2 dl vatten
1/2 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
Salt, svart- och vitpeppar, chilipeppar, paprikakrydda

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs kycklingfärsen. Hacka paprika och tomater i små bitar och stek dem också. När kycklingfärsen fått färg och grönsakerna mjuknat något häller du i övriga ingredienser. Låt puttra ett tag så att det kokar ihop. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens. Krydda och smaka av! 

Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat (4 portioner)

400 g glutenfri pasta
500 g kycklingfilé
Olja till stekning
4-6 st soltorkade tomater
Ett par nävar bladspenat
2 dl laktosfri grädde
1-2 dl vatten
1 msk kycklingfond
Basilika
Salt och peppar
1-2 dl riven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt dem och spenaten i stekpannan. Häll på grädde, vatten, fond och låt koka upp. Krydda med basilika och eventuellt salt och peppar. Rör ner den rivna osten precis innan servering.

Kycklingklubbor i sås

800 g kycklingklubbor
2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
1 dl laktosfri mjölk
1-2 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk curry
Salt, peppar, paprikakrydda

Ställ ugnen på 200°.

Smörj en ugnsfast form med lite olja. Lägg i kycklingklubborna och salta lätt.

Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås och häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 45 min. Känn med en termometer så att kycklingen har en innertemperatur på 82° innan du tar ut den.

Servera med ris, quinoa, hirs eller glutenfri pasta.

Morots- & halloumibiffar (2 portioner)

100 g halloumi
En morot
1 1/2 ägg
1 cm ingefära
Salt, peppar, cayennepeppar
Ev lite potatismjöl
Olja till stekning

Riv halloumi, morot och ingefära i en bunke. Vispa ihop med ägg och kryddor. Pudra i lite potatismjöl om det bli för rinnigt.

Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Servera med en stor sallad och en god dressing.