Jag tycker ständigt man hör och läser besvikna motionärer som klagar på att de inte fick så mycket träningsvärk som de hade hoppats på, eller att de inte svettades så mycket som de ville/måste göra. Många mäter träningens effektivitet och resultat i värk och svett. Utan träningsvärk är det som att passet har noll verkan på din kropp. Att träning i sig vare sig den är intensiv eller lågintensiv har massa goda effekter på kroppen och pumpar ut endorfiner som gör att vi mår bra tycks vara bortglömt. Att träna för välmåendet är inte alls lika trendigt längre utan det som gäller nu är att pumpa musklerna så snabbt och effektivt vi bara kan.

Träningsformer så som HIT, bootcamp och army training är extremt inne och vi lockas utav reklam om kosttillskott och dieter som lovar oss snabba resultat. I ett redan stressigt samhälle så ska allting gå ännu fortare. Viktminskningen ska snabbas på och musklerna ska ploppa upp direkt. Jag vill inte på något sätt uttrycka mig att jag tycker det finns en “träningshets” i samhället. För det tycker jag faktiskt inte.

Jag tycker inte det hetsas att ALLA ska träna, alla ska bygga muskler, alla ska äta extremt nyttigt osv utan jag tycker snarare att det inom träningskulturen, alltså bland folk som redan tränar hetsas om snabbare och snabbare resultat. Gymkedjorna slåss om att erbjuda de kortaste men samtidigt mest effektiva passen. Vi motionärer lockas av att höra att du endast behöver träna 21 minuter för att få grymma resultat.

Jag älskar bootcamps, jag älskar intensiva träningspass och jag älskar att känna mig effektiv med min träning och JA det ger grymma resultat. MEN jag tycker inte att det enda som är viktigt är att man knappt kan gå två dagar efter passet och att man svettades sjukt mycket. Jag tycker lågintensiv träning kan vara minst lika bra och ge mig samma sköna känsla efteråt. Jag tror på att mixa intensiv träning med lågintensiv.

Faktum är att våra kroppar inte är byggda för att köra stenhård träning pass efter pass, år efter år. Det är inte hälsosamt att fitnessbanta och snabbt tappa i vikt genom att ligga på sjukt lågt kaloriintag. Elitidrottarna och fitnessmänniskorna vet detta och de agerar utefter det tillsammans med utbildade personer inom träning och kost. Men vi vanliga människor, vardagsmotionärerna som inte skor oss på våra kroppar inom sport eller fitnessbranchen kan inte förvänta oss att vi ska hålla jämna teg med de som faktiskt jobbar med detta, de som skor sig på sina kroppar och har det som yrke.

Dopinganvändandet bland unga kvinnor och män ökar drastiskt och det gör mig så himla rädd. Jag tycker det är tragiskt att träning ska bli till något negativt vilket det blir när vi ständigt hetsas att få så snabba resultat som möjligt oavsett hälsoriskerna. Vi måste inte mäta och väga varenda gram vi stoppar i munnen och vi måste inte alltid träna tills vi kräks och gå all in på varje pass.

Jag blir rädd när träningen får en så negativ inverkan på någons liv. Träningen ska vara något glädjefyllt, energipåfyllande och positivt och vi ska inte jämföra oss med andra, speciellt inte med de som jobbar inom träningsbranchen. Det är väldigt viktigt att skapa sig en nyttig livsstil som är hälsosam för kroppen. Inte en livsstil som stressar och sliter på kroppen.

Nu ska jag gå ut och ta en långpromenad för jag vet att det har extremt god inverkan på min kropp både vad gäller viktminskning efter min graviditet men också för mitt välmående!