Okej nu är jag arg! Därför vill jag förbereda eventuella läsare på att jag kanske skriver osammanhängande eller liknande. När jag är arg så går fingrarna av sig själva och orden bara kommer ut. Jag ska försöka lotsa er i detta ämne så att ni förstår vad jag vill framföra.

Kost och hälsa är ett ämne jag skulle vilja säga att nästan alla har en åsikt om. Det finns en mängd olika dieter, tankesätt och filosofier kring hur man ska äta för att må bra. En sak jag dock trodde de allra flesta hade koll på var att man behöver äta. Jag räknar inte 500 kcal som att man äter. Jag tycker inte heller att 1200 kcal gills. Om jag inte är helt ute och cyklar så är det väl ca 1200 kcal kroppen behöver för att hålla igång organen. Endast för att hålla igång organen!!! Och jag tror de flesta inser att vi därför behöver stoppa i oss betydligt mer än 1200 kcal om dagen.

Jag kan förstå att gemene man inte alltid har koll på såna här siffror, det kan jag faktiskt göra men jag blir så himla upprörd och förbannad när människor som säger sig ha koll gör pengar på att lura i folk att en diet på endast 500-1200 kcal om dagen skulle vara hälsosamt. Det gör mig fruktansvärt arg!!! Och ledsen faktiskt!

Jag tänker inte hänga ut något namn på denna så kallade hälsocoach men jag vill uppmärksamma fenomenet, för det finns fler där ute som gör stora pengar på något som de skriver ut ska vara hälsosamt men egentligen handlar det om svält och misshandel av kroppen.

För att spola tillbaka lite. Jag har alltså stött på en hemsida på nätet som säljer tjänster, program, kurser och kostscheman. Allt ser väldigt proffsigt ut tills man faktiskt läser vad det står. På flera ställen skrivs “snabba resultat” och “snabb viktnedgång” ut och jag blir förfärad. Dessa meningar används alltså som reklam för detta företag och anses vara något slags kvitto för att det de gör är bra.. Vänta nu! Stopp! När jag nås av orden snabb viktnedgång då signalerar det endast negativa saker för mig. Jag tycker det är oseriöst.

Ordet kickstart finns också med på många ställen och även det får mig att dra öronen åt mig. Vill man svälta sig själv till kommande helg eller vill man lära sig leva en ny livsstil som håller för alltid och som faktiskt är hälsosam tillskillnad från det andra? För vill man bara vara smal nästa helg så kanske kickstart och snabba resultat lockar men helt ärligt?? Det känns ju inte seriöst någonstans.

Jag ska inte sitta här och leka proffs och klanka ner på andra företag men det jag vill få fram är att jag tycker det är otroligt fel att framställa 500 kcal om dagen som hälsosamt. Att ens skriva dessa två saker ihop är så så så så FEL!! Det tror jag nog de flesta håller med mig om! Hur kan det vara hälsosamt att äta så pass lite att kroppen inte ens har energi nog att hålla igång alla organ som den ska? Sjukt ju!

En annan aspekt utav det hela är ju hållbarheten. Hur länge tror ni man klarar att upprätthålla detta? Ja visst det kanske ska vara en kickstart i en vecka eller så men vad händer vecka två när du börjar stoppa i dig en mer normal mängd kalorier? Jo den stackars utsvultna kroppen som gått på sparlågor i sju dagar får en chock och sparar allt den får i sig. Den vet ju inte om det är en engångsföreteelse eller om det kommer komma mer mat så det är ju bäst att spara allt. Resultatet av detta blir oftast viktuppgång. Så så pass effektiv var den där kickstarten.

Återigen jag är inget proffs och jag tänker inte hänga ut någon men snälla snälla var noggranna med vem ni väljer att lägga ert förtroende hos. Och läs gärna på lite själva ifall något verkar det minsta misstänksamt. Alla där ute är inte hederliga och allt som benämns som hälsosamt är absolut inte hälsosamt. Många vill bara tjäna pengar på folks desperation för snabba resultat. Tänk inte snabbt, tänk långsiktigt!

Några som är proffs däremot är alla underbart duktiga, utbildade och kunniga coacher inom CRfitness. Där har vi folk med kompetens och där kan jag lova er att ni vågar lägga ert förtroende!

Kärlek till er <3